Chorwacja oferuje bogaty i różnorodny wybór win. Można wyróżnić ponad siedemset gatunków, które są chronione pochodzeniem geograficznym. Dodatkowo skosztować możemy: rakiji, piwa, wód mineralnych i soków owocowych. Na wybrzeżu nie pija się herbaty, która uważana jest za lekarstwo. Najpopularniejszym trunkiem jest wino, którego receptury wywodzą się ze starożytnych tradycji winobrania. Pije się je przede wszystkim w trakcie posiłku. Za litr dobrego wina z rozlewni czy prywatnego domu zapłacić będziemy musieli około 20 HRK. Niemniej popularne są piwa i napoje chłodzące. Z kolei z trunków mocniejszych powszechnie znana jest rakija-wódka, najczęściej uzyskiwana domowymi sposobami. Warto wspomnieć, że chorwackie alkohole są tańsze niż te, które dostępne są w Polsce.
Ludzie mieszkający na południu kraju preferują do posiłków bewandę, która należy do czerwonych win ciężkich zmieszanych z wodą. Natomiast na północnym zachodzie Chorwaci piją gemiszt-wytrawne, aromatyczne wino zmieszane z wodą mineralną. Wino uważane jest przez mieszkańców Chorwacji za niezbędny element posiłku, ma ono przede wszystkim ugasić pragnienie, dlatego nie ma znaczenia pora dnia, o jakiej się je spożywa. W trakcie obiadu chętnie pija się na przykład ziołową rakiję.